fredag 10 oktober 2008

Avocado mums..!


Avokado, även avocado (från nahuatl ahuacatl; latin Persea americana) är en knytnävsstor stenfrukt eller grönsak med stor kärna. Växten tillhör familjen lagerväxter. Avokadoträdet blir 20 meter högt och har 12-25 centimeter långa städsegröna blad. Trädet tål inte frost och växer enbart i subtropiska och tropiska klimat. Ett normalt avokadoträd ger omkring 120 frukter per år.
Fruktköttet är mört och gult till ljusgrönt medan skalet, som ej går att äta, är grönt till mörkgrönt. Avokado äts vanligen rå, ofta i förrätter och sallader.
Ordet avokado kommer ytterst från ahuacatl på aztekernas språk nahuatl. Det betyder ordagrant testikel och kom till svenska genom spanskan. Frukten kallades förr även advokatpäron, då formen är päronaktig och på grund av en folketymologisk koppling till advokater. Ett annat namn var krokodilpäron eller alligatorpäron, då skalet påminner om krokodilers och alligatorers skinn


Avokado odlas framför allt i områden med medelhavsklimat, som Mexiko, Kalifornien, Israel, Sydafrika och Chile.


Avokado serveras ofta i halvor med kärnan avlägsnad. För att kunna konsumeras måste avokadon ha rätt mognadsgrad, då lossnar kärnan och skalet lätt och köttet har lagom mjuk konsistens. En mogen avokado ger efter en aning om man trycker försiktigt vid skaftfästet. Fördjupningen som den borttagna kärnan lämnar efter sig kan fyllas med olika fyllningar. Löjrom eller enklare kaviar är omtyckta ingredienser när avokado i denna form serveras som förrätt. Avokadoköttet kan också skäras i mindre skivor eller bitar och blandas in i grönsaks- eller andra sallader. Avokadopuré kan även användas i söta efterrätter som avokadoglass och avokadomousse. Avokado är huvudingrediensen i den mexikanska dippen guacamole.
Avokadofrukten är fettrik jämfört med andra frukter med till största delen enkelomättat fett. En medelstor avokado ger ungefär 25% av det rekommenderade dagliga intaget mättat fett. Tack vare av det höga energiinnehållet är avokado en populär grönsak för vegetarianer.



Inga kommentarer: